Vakıf Senedi

Vakıf Senedi

MADDE 1) VAKFIN ADI

Vakfın adı İNSAN VE İRFAN VAKFI'dır.

Resmî senette sadece “vakıf’ olarak zikredilecektir.

 

MADDE 2) VAKFIN MERKEZİ

Vakfın merkezi Doğu Mh. Ankara Cd. Osman Reis Apt. No:207/A İstanbul ili, Pendik ilçesinde olup ilgili mevzûat çerçevesinde vakıf mütevellî heyet kararı ve yetkili makamlardan izin almak kaydıyla yurt içinde veya dışında şube ve temsilcilikler açılabilir, vakıf merkezi başka bir yere nakledilebilir.

 

MADDE 3) VAKFIN GÂYESİ

Vakıf, eğitim, kültür, sağlık ve sosyal yardım amacı yanında özellikle eğitim kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak, ülkemizin ihtiyaç duyduğu sahalarda meslek sahibi, nitelikli, millî ve mânevî değerlerini tanıyan ve taşıyan insanlar yetiştirilmesini kendisine amaç edinmiştir. Vakıf bu amaçla hizmetlerini gerçekleştirirken, eğitim alanlarında faâliyetlerde bulunmayı, Türk toplumunun kültürel, bilimsel ve sosyal gelişmesine hizmet edecek ulusal-uluslararası faâliyetlerde bulunmayı, insan odaklı bir hizmet anlayışıyla etkin ve verimli düzeyde eğitim, kültür, sanat hizmetlerinin yerine getirilmesine katkıda bulunmayı öncelemiştir.

 

MADDE 4) VAKFIN FAÂLİYETLERİ

Vakıf amaçlarını gerçekleştirmek üzere aşağıdaki faâliyetlerde bulunur;

 

(A) Eğitim alanında;

a)  Millî Eğitimi geliştirici araştırmalar yapar ve/veya yaptırır; Türkiye'de medenî ve iyi bir eğitim sistemi uygulanmasına, Türk toplumuna ve tüm insanlığa yararlı bireylerin yetiştirilmesine katkıda bulunur.

 

b) Okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim ile ilgili sahalarda faâliyetlerde bulunur. Okul öncesi eğitim durumları, ilköğretim durumları, ortaöğretim kurumları, yüksek okullar, meslek yüksek okulları, üniversiteler ve enstitüler açabilir.

Ayrıca ortaöğretime ve yükseköğretime hazırlık kursları, dil kursları, meslekî ve teknik eğitim kursları, kişisel gelişim kursları, kültür-sanat kursları, genel kültür kursları gibi destekleyici eğitimler verir ya da verdirir.

Bütün bu faâliyetlerle ilgili olarak gerekli tesisleri kurar, gerekli araçları bizzat temin eder veya kamu ve özel kurumlarla ortaklıklar gerçekleştirerek hayata geçirir.

 

c) İlköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim düzeyindeki eğitim kurumlarında okuyan ya da okuyacak olan maddî olanaklardan yoksun öğrencilere yurt içinde ve/veya yurt dışında karşılıklı ve/veya karşılıksız eğitim, öğretim ve/veya başarı bursu verir. Aynî ve/veya nakdî yardımlarda bulunur.

 

d) Alanında ve branşlarında başarı göstermiş olan öğretim görevlilerini ve/veya öğretmenleri, kültür ve sanat sahasında uzmanlaşmış kişi veya kurumları yurt içinde ve/veya yurt dışında alanlarında ve branşlarında yetiştirici ve geliştirici kongrelere panellere sempozyumlara, gezi ve inceleme çalışmalarına, tanıtım ve organizasyon faâliyetlerine gönderir, bu bağlamda gerekli olan destek ve yardımı sağlar, karşılıklı ve/veya karşılıksız burs verir. Aynî ve/veya nakdî yardımlarda bulunur barınma, beslenme ulaşım ve diğer ihtiyaçlarını karşılar.

 

e) Kitap, makâle, gazete, dergi, elektronik yayıncılık, bilişim ürünleri ve uygulamaları web sitesi gibi internet ortamında hazırlanan ürünleri, bülten, ders notu, monografi, görüntü ve ses kayıtlarını, araştırma sonuçları vb. dokümanların, basın yayın ve çoğaltma faaliyetlerinde bulunur. Ve/veya bu konu ile iştigal eden kurum ve kuruluşlara bu işleri yaptırır ve toplumun istifâdelerine sunar.

 

f) Araştırma ve geliştirme faaliyetlerini destekleyici fonlar oluşturur ve özel girişimin bu faaliyetlere etkin katılımını sağlayarak bilimsel teknik ve akademik araştırmalara destek olur.

 

g) Ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel ve teknik gelişmeleri izler. Ulusal ve uluslararası projeler üretir. Üretilen projelere katılır. Bu konular ile ilgili bilimsel proje ve araştırmalara yüksek lisans ve doktora çalışmalarını destekler.

 

h) Öğretim görevlisi öğretmen ve vakfın amaçlarına hizmet eden diğer bireylerin barınma ihtiyaçları karşılama adına otel, motel, misâfirhâne, lojman öğrenci yurdu dinlenme tesisi sosyal tesis gibi işletmeler açar, ilgili tesisleri kurar, kiralar ve/veya kurdurur.

 

(B) Kültür alanında;

a) Kültür sanat ve bilimsel alanda çalışmalar ve faâliyetlerde bulunmak amacıyla gerekli olan merkez ve tesisleri kurar ve/veya kurdurur. Kültür, sanat ve bilimsel alanlarda topluma sunulan hizmetlerin kalitesinin seviyesinin ve kapasitesinin yükseltilmesine katkıda bulunur.

 

b) Vakıf amaç ve hizmet konularına ilişkin inceleme yapar ve/veya yaptırır. Kongre, konferans panel, sempozyum, açık oturum, forum, sergi, yaz kampları, yaz okulları, şenlikler, yarışmalar, festivaller, fuarlar, toplantılar, sohbetler vb. etkinlikler ile yurt içi ve/veya yurt dışı düzenler ve/veya düzenletir.

 

Vakfın amaç ve hizmet konularına ilişkin inceleme ve araştırma çalışması yapanlara bu bağlamda hizmette bulunanlara maddî destekte bulunur, hediyeler ve ödüller verir.

 

c) Kültürel faâliyetlerin daha verimli ve etkin icrâ edilmesi hususunda kamu kurumları ve özel teşebbüslerle çalışmalar yapabilir, vakfın amaçları doğrultusunda ve (5072 yasa gereğince kamu kurum ve kuruluşları dışında) gerekli olan mekân, teknik ihtiyaçlar, finansman vb. hususlarda tahsîsat alabilir.

 

(C) Sosyal Yardım alanında;

a) Yoksullara hasta düşkün ve yaşlılara, tabi afetlerden zarar görenlere, şehid aileleri ile çocuklarına yetim ve öksüzlere her türlü eğitim sağlık, yiyecek, giyecek, yakacak, barınma, giyim vb. aynî ve nakdî sosyal yardımlarda bulunur.

 

b) Gıda bankacılığı faâliyetlerinde bulunur, gıda ihtiyaçlarının karşılayacak gıda yardımlarında bulunur kumanyalar dağıtır.

 

c) Ücretsiz yemek dağıtımı yapacak, aşevleri yaşlılar için huzurevleri kurar bu tesislerin masraflarını karşılar.

 

d) Toplumun dezavantajlı kesimlerine dönük faâliyetlerde bulunur, organizasyonlar gerçekleştirebilir.

 

(D) Vakıf ayrıca;

a) Vakfın amaç ve faâliyetleri arasında yer alan kurum ve tesisleri; ihtiyaç duyulan donanımları ile donatır, kurulmuş olanları satın ve/veya devir alır, belli oranda ortak olur, kiralar, tâdil, ilâve, tâmîrat yapar ve/ veya yaptırır.

 

b) Vakfın amaç ve faâliyetlerini uygulama süresince konuları ile ilgili olarak ihtiyaç duyulan etüt proje, analiz, piyasa araştırması, ar-ge çalışmaları yapar ve/veya yaptırır.

 

c) Matbaaya baskı tesisi kurar, gerekli araç/gereç ve teçhîzat ile donatır, kurulmuş olanları satın ve/veya devir alır, belli oranda ortak olur kiralar, tâdil, ilâve, tâmîrat yapar ve/veya yaptırır.

 

d) Vakfın malî yapısını tehlikeye sokmayacak şekilde vakıf çalışmalarının faâliyet konularında yapılan çalışmaların tanıtımını yapmak için yürütülecek çeşitli kültürel, sosyal faâliyetlere katkıda bulunur, temsil, dijital yayın ile ağırlama, yemek, kokteyl gibi tanıtım amaçlı harcamalara katkıda bulunur.

 

MADDE 5) VAKFIN GÂYESİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YAPABİLECEĞİ TASARRUFLAR

a) Vakıf amaçlarını gerçekleştirmek için bağış toplamak dahil her türlü hukûkî ve ticârî tasarrufta bulunabilir, işletmeler açabilir ve şirketler kurar ve/veya kurulmuş olan şirketlere ortak olabilir, kurulmuş şirketleri devralabilir.

 

Menkul ve gayrimenkul kiralayabilir veya kiraya verebilir, araç ve teknik teçhîzat gibi ihtiyaçlarını kiralayabilir, şartlı ve şartsız bağış kabul edebilir. Yurt dışından (AB Fonları vs.) kalkınma ajanslarından, kamu kurum ve kuruluşlarından aynî ve nakdî yardım alabilir.

 

b) Vakıf gâyesine ulaşmak için yasal sınırlamalar dışında, miktar ve değeri kısıtlanmamış ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama sûretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, vakıflara ilişkin yasa hükümleri uyarınca sahip oldukların satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya vakıf mal varlığına bir ya da birden çok taşınmaz gelirlerini bir ya da bir çok kez yatırımda kullanmaya vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet satın alma ve diğer yollarla mal ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları yönetim ve tasarrufa menkul değerleri almaya ve vakfın amacı doğrultusunda bunları değerlendirip satmaya, vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurt içi ve yasal izin alındığında yurt dışındaki vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler ile iş birliği yapmaya, kamu kurum ve kuruluşları dışındakilerden yardım almaya, bu yardımı için anlaşmalar yapmaya, taşınmaz malların irtifak, intifâ, süknâ üst rehin, ipotek gibi mülkiyetten gayri aynî haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, olan ya da olacak gelirleri ile kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil her türlü güvenceleri almaya, geçerli banka kefaletlerini kabule, vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermeye, vakfın amaç ve hizmet konularına uygun yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve vakfa gelir sağlamak amacıyla olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisâdî işletmeler, ortaklıklar kurmaya, kurulu olanlara  iştirâke, bunları doğrudan işletmeye ya da denetimi altında bir işletmeciye işlettirmeye,  vakfın amaç ve hizmet  konularından birinin ya da tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapmaya izinli ve yetkilidir. Vakıf bu yetki ve gelirlerini Türk Medeni Kanunu ile yasaklanan maksatlarla kullanamaz.

 

 

MADDE 6) VAKFIN MAL VARLIĞI

Vakfın kuruluş mal varlığı, kuruculardan Nuhi Şahinler tarafından vakfa tahsis edilen İstanbul ili Büyükçekmece İlçesi Çakmaklı Maha1lesi'nde Pafta No: F21d18d3b, Ada No: 158, Parsel No: 3 kaydında yer alan 5.000 metrekarelik arsa niteliğini hâiz taşınmaz ve vakfın kurmuş masrafları için ayrılan 7.500 TL’dir. Kuruluş mal varlığı, vakfın kurulmasını müteâkip, mal varlığına yapılacak ilâvelerle arttırabilir.

 

MADDE 7) VAKFIN ORGANLARI

  1. Mütevellî Heyet
  2. Yönetim Kurulu
  3. Denetim Kurulu

 

MADDE 8) MÜTEVELLÎ HEYETİ

Vakfın Mütevellî heyeti 18 (on sekiz) kişiden oluşur. Vakfın ilk Mütevellî Heyeti üyeleri senet sonunda belirtilen kişilerdir. Sonradan boşalan Mütevellî Heyeti üyeliğine Yönetim Kurulu tarafından veya Mütevellî Heyeti üyelerinin teklifi ile Mütevellî Heyetçe karar verilir.

 

Mütevellî Heyeti kendi içinde iki yıl süreyle görev yapmak üzere bir başkan bir başkan yardımcısı seçer. Başkan Mütevellî Heyetinin çalışmalarını düzenler ve kararlarını takip eder.

 

MADDE 9) MÜTEVELLÎ HEYET BAŞKANLIĞI

Mütevellî Heyeti kendi içinden iki yıl müddetle bir başkan bir başkan yardımcısı seçer.  Başkan Mütevellî Heyetinin çalışmalarını tanzim eder ve kararlarını takip eder.

 

MADDE  10) MÜTEVELLÎ HEYETİNİN GÖREVİ VE YETKİLERİ

Mütevellî Heyeti, vakfın en yüksek karar organıdır.

Mütevellî Heyetinin yetkileri:

a) Yönetim Kurulunu seçmek, boşalan Mütevellî Heyet üyeliklerine yeni üye almak,

b) Denetim Kurulunu seçmek,

c) Vakıf Yönetim Kurulunca hazırlanan faâliyet raporu ile denetim kurulu raporlarını görüşüp incelemek, Yönetim Kurulunun ibrâsı konusunda karar vermek,

d) Yönetim Kurulunca hazırlanacak vakıf iç mevzûat tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,

e) Yönetim Kurulunca hazırlanacak vakıf yıllık iç mevzûat tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,

f) Kamu görevlileri dışındaki Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerine huzur hakkı verilip verilmeyeceğine, verilecekse miktarını belirlemek,

g) Gerektiğinde vakıf senedinde ilâve ve değişiklikler yapmak,

h) Vakıf faâliyetleri konusunda genel politikaları belirlemek,

i) Boşalan Mütevellî Heyet üyeliklerine yeni üye almak.

 

MADDE 11) MÜTEVELLÎ HEYETİNİN TOPLANTI ZAMANI VE KARAR NİSABI

Mütevellî Heyetinin ilk toplantısı vakfın tescilini müteâkip bir ay içinde yapılır.

a) Mütevellî Heyeti yılda en az bir defa toplanır. Ayrıca başkanlıkça lüzum görülen hallerde olağanüstü olarak toplanır. Normal toplantılar üyelere başkanlıkça bildirilir. Olağanüstü toplantılar için bütün üyeler bir hafta önceden gündem bildirmek sûretiyle haberdar edilir.

 

b) Mütevellî Heyeti üyelerinin yarıdan fazlasının iştirâki ile toplanır. Ekseriyet olamadığı takdirde toplantı bir hafta sonraya bırakılır. İkinci toplantı mütevellî heyeti üyelerinin 1/3 ü ile toplanır.

 

Kararlar toplantıda bulunanların çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluk kabul edilir. Toplantıya iştirâk edemeyecek olan üye, Mütevellî Heyetinden bir başka üyeyi vekil tayin edebilir. Bir şahısta birden fazla vekâlet toplanamaz.

 

MADDE 12) YÖNETİM KURULU

Vakıf Yönetim Kurulu, Mütevellî Heyetçe iki yıllığına seçilecek 7 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinden çoğunluğun Mütevellî Heyet üyesi olması zorunludur. Çoğunluk oluşturmamak şartıyla vakıf dışından kişilerin seçilmesi mümkündür.

 

Yönetim Kurulunun ilk toplantısında başkan, başkan yardımcısı ve muhâsip üye seçilerek görev taksimi yapılır. Görev süresi bitmeden herhangi bir sebeple Yönetim Kurulu üyeliği sona eren üyenin yerine sırasına göre yedek üyelerden biri göreve çağrılır.

 

Yönetim Kurulu ayda bir toplanır. Toplantının geçerli olması için çoğunluk sağlanmış olmalıdır. Kararlar çoğunlukla alınır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy sayılır. Alınan kararlar noter tasdikli karar defterine yazılarak imzalanır.

 

MADDE 13) YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİ VE SORUMLULUKLARI

Yönetim Kurulu, vakfın idare ve icrâ organıdır.

Bu sıfatla yönetim kurulu:

a) Vakıf gâyesi doğrultusunda her türlü kararı alır ve uygular.

b) Mütevellî Heyetçe belirlenen genel politikalar ışığında, vakıf faâliyetlerinin düzenli ve verimli olarak yürütülmesini sağlar. Bu bağlamda gerekli iç mevzûat tasarılarını hazırlar ve Mütevellî Heyetinin onayına sunar.

c) Vakıf mal varlığının değerlendirilmesi ve yeni mali kaynaklara kavuşturulması hususunda gereken çalışmaları yapar.

d) Vakıf tüzel kişiliği adına bütün gerçek ve tüzel kişilerle hukûkî, mali vesâire konularda gerekli girişimlerde bulunur ve işlemler yapar.

e) Görev, yetki ve sorumlulukları açıkça önceden belirlenmek kaydıyla vakfa müdür atar, vakıf genel sekreterliği veya benzeri yardımcı birimler oluşturabilir, gerektiğinde görevlerine son verir.

f) Vakıfta istihdam edilecek personeli belirler, atamasını yapar, ücretlerini tayin eder, gerektiğinde işlerine son verir.

g) İlgili mevzûat hükümleri çerçevesinde, yurt içinde ve yurt dışında şube ve temsilcilik açılmasına ve kapatılmasına karar verir, bu hususta gereken işlemleri yapar.

h) Vakfın muhasebe işlerini takip kontrol eder, hesap dönemi sonunda gelir gider cetveli ve bilançoların düzenlenerek ilgili idareye gönderilmesini ve ilanını sağlar.

i) Mütevellî Heyetin kabul ettiği yıllık bütçeyi uygular.

j) Boşalan Mütevellî Heyet üyeliklerine isim teklif eder.

k) Mütevellî Heyet toplantıları ile ilgili hazırlık işlemlerini yerine getirir.

l) Mütevellî Heyet toplantılarında, döneme ait vakıf faâliyet raporunu ibraya sunar.

m) İlgili mevzûat ile vakıf senedi ve vakıf iç mevzûatının gerektirdiği diğer görevleri yapar.

n) Mütevellî Heyetin aldığı kararları yerine getirir.

 

MADDE 14) VAKFIN TEMSİLİ

Vakfı, Yönetim Kurulu temsil eder. Yönetim Kurulu bu temsil yetkisini yönetim kurulu başkanı ve başkan yardımcısına devredebilir.

 

Yönetim Kurulu, genel veya belli hal ve konularda, belirteceği esaslar dahilinde kendi üyelerinden bir veya birkaçını, yetkili memur ve memurlarından herhangi bir veya birkaçının temsilci veya temsilciliklerini, herhangi bir sözleşmeyi akdetmeye, mukâvele, hukûkî belge veya senedi vakıf nam ve hesabına tanzim ve devretmeye de yetkili kılabilir.

 

MADDE 15) DENETİM KURULU

Denetim Kurulu, Mütevellî Heyet adına vakfın faâliyet hesaplarını denetlemek için kurulmuş bir organdır. Denetim Kurulu, Mütevellî Heyetçe kendi içinden veya çoğunluk oluşturmamak üzere dışarıdan iki yıl için seçilecek 3 asil ve 2 yedekten oluşur. Herhangi bir sebeple ayrılan asıl üye yerine yedek üye göreve çağrılır. Denetim kurulu incelemelerini tüm defter, kayıt ve belgeler üzerinden yapar. Düzenlenecek rapor Mütevellî Heyete sunulur.

 

MADDE 16) HUZUR HAKKI

Kamu görevlileri dışındaki Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerine huzur hakkı veya ücret verilip verilmeyeceğini, verilecekse bunun miktarını mütevellî heyet belirler.

 

MADDE 17) VAKFIN GELİRLERİ

Vakfın gelirleri aşağıda gösterilmiştir:

a) Vakfın amacına uygun her türlü şartlı, şartsız bağışlar ile yardımlar.

b) Vakıf faâliyetlerinden elde edilecek muhtelif gelirler.

c) İktisâdî işletmeler, iştirâkler ve ortaklıklardan sağlanacak gelirler.

d) Vakıf menkul ve gayrimenkulleri ile diğer varlık ve haklarının değerlendirilmesi ile sağlanacak gelirler.

 

MADDE 18) VAKIF GELİRİNİN TAHSİS VE SARF EDİLİCEĞİ YERLER  

Vakıf yönetimince elde edilen gelirlerin vakıf amaçları doğrultusunda harcanması esastır. Vakfın yıllık brüt gelirlerinin en az üçte ikisi vakfın amaçlarına, kalan yönetim ve idare giderlerini ile ihtiyata ve vakıf malvarlığının artırıcı yatırımlara tahsis ve sarf olunur.

 

MADDE 19) RESMÎ SENET DEĞİŞİKLİĞİ

Vakıf senedinde yapılacak değişikliler Yönetim Kurulunun veya Mütevellî Heyet Üyelerinin en az beşte ikisinin (1/5) yazılı teklifi ile mütevellî heyet üye tam sayısının en az üçte ikisinin (2/3) onayı ile yapılır.

 

MADDE 20) VAKFIN SONA ERMESİ

Vakfın herhangi bir sebeple sona ermesi halinde, tasfiyesinden arta kalan malvarlığı Mütevellî Heyetin uygun göreceği gâyece aynı başka bir vakfa devredilir. Vakfın feshi Mütevellî Heyet kararı ile olur. Vakfın feshine oybirliği ile karar verilir.

 

Aç