İnsan ve İrfan Vakfı merkez binası olan Sünbül Efendi Tekkesi’nde bulunan “Sünbül Efendi Ebrihanesi”; geleneksel sanatlarımızdan “Ebru” sanatının icra edildiği kuruluşumuzdur. Prof. Dr. Sacit Açıkgözoğlu’nun riyasetinde çalışmalarını sürdüren Sünbül Efendi Ebrihanesi bünyesinde alanında uzman hattat ve ebrucular yer almaktadır. Birçok camiinin ve tarihi yapının iç süslemelerine katkıda bulunan kuruluşumuz, yurtiçi ve yurtdışında açtığı sergilerle kısa sürede ebru sanatında bir ekol haline gelmiştir.
Ebru; İslâm bezeme sanatlarının hazırlanış tekniği itibariyle en cazibi ve süratli netice alınanı olarak tarif edilmektedir. Ebruculuğun menşei hakkında kesin bir hükme varmak mümkün değildir. VIII. asırdan itibaren Çin’de liu sha shien, XII. asırdan itibaren Japonya’da suminagashi adıyla benzer teknikler kullanılarak yapılan birtakım çalışmaların mevcudiyeti, daha sonraki asırlarda Çağatay Türkçesi’nde “ebre” ismiyle Türkistan’da ortaya çıkan bu sanatın tarihî gelişimi hakkında kesin bilgi olmasa da bir fikir vermektedir.
Osmanlı ülkesinde de revaç bulan aynı isim, son yüzyılda Türkçe’de ebruya (ebrû) dönüşmüştür. Ayrıca XVI. asır ortalarında Mîr Muhammed Tâhir tarafından Hindistan’da yapılmaya başlandığı rivayet olunan ebruculuğun, buradan İran’a ve daha sonra İstanbul’a kadar yayıldığı da kabul edilir. Ebru sanatı XVII. asırdan itibaren Batı dünyasının da ilgisini çekmiş, Roma’da 1646 yılında “Türk kâğıdı” adıyla yapılan ilk neşriyattan beri ebruculuk üzerine pek çok eser yazılmıştır.
Sünbül Efendi Ebrihanesi - 1Sünbül Efendi Ebrihanesi - 2Sünbül Efendi Ebrihanesi - 4Sünbül Efendi Ebrihanesi - İcaze MerasimiSünbül Efendi Ebrihanesi Sergi - 1Sünbül Efendi Ebrihanesi Sergi - 2