İnsan ve İrfan Vakfı’nın merkez binası Sünbül Efendi Tekkesi’dir. Yusuf Sünbül Sinan Hazretleri’nin türbesinin yanında bulunan ve Kocamustafapaşa Âsitânesi olarak da bilinen bu yere; Sultan Mehmet Fatih Han İstanbul’un fethinden sonra resmî olarak ilk tekke küşâdına(açılmasına) burada müsaade ettiğinden “Merkez Tekke” denilmiştir.
Geçmiş dönemlerde meşâyih yani İstanbul’un belli rütbe sahibi şeyhleri tâyin edilen vakitlerde bu tekkede toplanır, aralarında istişâre eder, kararlar alır ve İstanbul tekkelerine âit meseleleri görüşürlerdi. İstanbul’daki tasavvuf ehlini alâkadar eden her türlü cemiyet ve meclislerin haberleri burada konuşulur ve muhatap kimselere de münâsip şekilde haber ve ilan edilirdi. Bir nev’î meclis-i meşâyih (şeyhler meclisi) denilen makam Sünbül Sinan Merkez Tekkesi idi. Osmanlı’nın son devrine kadar da bu durum devam etmiştir.
İletişim: 0(212) 589 21 00
Şeyh Sadık Efendi Tekkesi (Alacaminare Tekkesi)
İnsan ve İrfan Vakfı’nın Üsküdar şubesi Şeyh Sadık Sadık Efendi Tekkesi’nde hizmet vermektedir. Şeyh Sadık Efendi Tekkesi Kartal Baba Caddesi, Köprülü Fazıl Paşa Sokağı ve Boybeyi Sokağı ile Miroğlu Sokağı’nın çevirdiği adayı kaplayan büyük bir tekkedir. Şeyh Sadık Efendi Tekkesi Alacaminare Tekkesi adıyla da anılmaktadır. 1143(1730) tarihinde inşa edilen tekkenin banisi ve ilk şeyhi Hüseyin Efendi “Hacı Dede” olarak da bilindiğinden bazı kaynaklarda “Hacı Dede Tekkesi” olarak da geçmektedir. Tekkenin restorasyonu 2015 yılında tamamlanarak İnsan ve İrfan Vakfı bünyesinde hizmete sunulmuştur.
İletişim: 0216 341 15 13
Konya İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi (İRFA)
İnsan ve İrfan Vakfı bünyesinde Konya'da hizmet veren İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi(İRFA) Geleneksel Türk İslam sanatına uygun bir külliye olarak inşa edilmiştir. İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi(İRFA) içerisinde; Semâhâne, konferans salonu, atölye ve derslikler bulunmaktadır. Haftanın her günü aktif olarak kullanılan İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi(İRFA) etkinlikleri dahilinde semâ’ talimi, tekke musikisi meşki, enstrüman imalatı vb. eğitimler verilerek, atölyeler tertip edildiği gibi konser, konferans, panel ve seminerler de düzenlenmektedir. Mevlânâ Müzesi karşısında, Aslanlı Kışla Caddesi üzerinde bulunan İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi(İRFA) hakkında detaylı bilgiye www.irfanmedeniyeti.org adresinden ulaşabilirsiniz.
İletişim: 0(332) 352 30 30
Konyanüma Panoramik Konya Müzesi
Konya’yı gösteren anlamına gelen Konyanüma; 13. yüzyıl Konya’sını usta sanatçıların hazırladıkları eserleri içerisinde bulunduran panoramik müze ile sergilemektedir. Konyanüma; 13. yüzyıl panoramik Konya görüntüsü ile o dönemin yaşantısından kesitler sunarak, kozmopolit bir şehirde herkesin kardeşçe yaşadığını müşahede etme imkânı oluşturmaktadır. 211 yıl boyunca Selçuklulara başkentlik yapan Konya; Alaaddin Keykubad Cami ve Külliyesiyle, Eflatun Manastırıyla, Bedesteni ve görkemli camileriyle, hanlarıyla panoramik müzeyi ziyaret edenler yüzyıllar öncesindeki Konya’yı görme imkanı yakalamaktadır. Konyanüma bahçesinde Türkiye’den ve dünyadan çeşitli Mevlevihanelerin birebir maketleri de bulunmaktadır. İçerisinde ayrıca bir sergi alanı barındıran Konyanüma; yurtiçi ve yurtdışından ziyaretçilerine hizmet vermektedir.
İnsan ve İrfan Vakfı Sudan Temsilciliği
İnsan ve İrfan Vakfı; Sudan'ın Başkenti Hartum'da "İnsan ve İrfan Vakfı Sudan Temsilciliği" bünyesinde faaliyetler yürütmektedir. İnsan ve İrfan Vakfı bünyesinde düzenlenen faaliyetlerin yurtdışında da sürdürülmesi maksadıyla yapılan çalışmalar neticesinde, "İnsan ve İrfan Vakfı Sudan Temsilciliği" marifetiyle; Sudan'da İnsan ve İrfan Vakfı gönüllülerinin katkılarıyla su kuyusu açılmıştır. Bunun yanı sıra Ramazan ayında ihtiyaç sahibi bölgelerde iftarlar düzenlenmekte, İnsan ve İrfan Vakfı'nın faaliyetlerinin Sudan'da yaygınlaştırılması için çalışmalar sürdürülmektedir.