İSTANBUL MEDENİYET ELÇİLERİ
Projenin Kapsamı
Vakfımız ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2017 senesinde ortaklaşa yürüttüğü “Köklerinin İzinde İstanbul Medeniyet Elçileri Projesi” ile İstanbul’un mânevî mîrasları lise öğrencilerine anlatılmıştır.
Projenin Hedefi
Kültür emperyalizmi tüm imkânlarıyla, İslâm Medeniyeti’ nin köklerine ve bizlere emânet etmiş olduğu mîrasa saldırmakta iken, günümüz gençleri bu saldırının farkına varamadıkları gibi, maruz kaldıkları bilgi kirliliği karşısında kendilerini çaresiz ve yalnız hissetmektedir. İçerisinde bulunduğumuz bu elim durum; günden güne köklerinden, medeniyetinden ve tarihinden bigâne bir nesil ortaya çıkarmakla birlikte, geleceğimiz açısından da büyük bir tehlike arz etmektedir.
Bir problemin çözümünde temel sorunun tespit edilmesi, bir hastalığın tedavisinde teşhis safhası gibi önemlidir. Bu kültürel emperyalist saldırı hakkında gençler üzerinde bir farkındalık oluşturulması, İnsan ve İrfan Vakfı olarak hazırladığımız projenin temel gâyesiydi.
İnanıyoruz ki millî ve mânevî değerlerimizin kıymetini gençlerimize yeniden hatırlatmayı ve şuurlarında kalıcı bir bilinç oluşturmayı hedefleyen her çalışmanın ilk yapması gereken de; bu teşhisin konulması, daha sonra tedavi yollarının aranmasıydı.
Sosyal medya, görsel-yazılı basın organları ve muhtelif kanallarla dâimî bir bilgi akışının yaşandığı bir dönemdeyiz. İçerisinde bulunduğumuz bu dönemin karşımıza çıkardığı en büyük engellerden biri, sağlıklı bilgi edinme kanallarımızın kirletilmiş yahut tıkanmış olmasıdır. Düşünce yollarımıza sirâyet eden bu durum, toplumumuza ve medeniyetimize yarar sağlayacak fikirler ortaya koymaya engel olduğu gibi, bu bilgi kanalları ışığında üretilen fikirler de mevcut hastalıklı yapıyı beslemekte ve güçlendirmektedir. Kültürümüze ve medeniyetimize yapılan bu kültürel emperyalist saldırılar karşısında gerekli cevabı veremediğimiz ortadadır.
Yaptığımız bu proje ile günümüz gençlerine teknolojik imkânlarla dayatılan bilgi kaynakları yerine, yine aynı imkânları kullanarak; medeniyetimizden ve köklerimizden beslenen bilgi kaynaklarıyla irtibatın inşâsı, kültürel mîrasımızla bağların tazelenmesi ve tıkanmış düşünce yollarının tarihimizden gelen tecrübe ile aydınlatılması amaçlanmaktaydı. Böylelikle katılımcı gençlerin millî ve mânevî değerleri ile bağları kuvvetli, târihî ve medeniyeti hakkında bilgi ve özgüven sahibi ve bu bilgiler ışığında toplumsal âidiyet duygusu yükselen bireyler olmalarına imkân ve zemin oluşturdu.
Proje ile Neler Yapıldı?
Projemiz; medeniyetimizden ve köklerimizden gelen mîrasın yeni nesil tarafından anakronik yaklaşımlarla anlaşılmasını engellemek, katılımcıların toplumsal ve kültürel anlamda içerisinde bulundukları yabancılaşmayı önlemek, onları köklerimizle barıştırmak ve teknolojinin getirdiği imkânlardan faydalanarak interaktif ve katılımcı bir şekilde “İstanbul Medeniyet Elçisi” olmalarını sağlamak maksadıyla fotografik hafıza teknikleri, dramaturji ve etkin sunum yöntemleri kullanılarak İstanbul anlatıldı.