Sünbül Efendi Terzihânemiz tarafından gerçekleştirilen türbe tefrişat ve tâdîlât projesine destek olmak mâhiyetinde; 2022 yılında Ebu’l-Vefâ Hazretleri Türbesi’ndeki 4 adet sanduka tâc-ı şerifi yenilenmiştir. Eserlerin görselleri sayfanın alt kısmında “Yapılan Çalışmalar” başlığı altında yer almaktadır.
Ebu’l-Vefâ Hazretleri Türbesi etrafında gelişen hazîre, külliyenin güneyinde câmiyi “U” şeklinde üç yönde sarmıştır. Cümle kapısının pencerelerden birisinde 1181/1767 tarihli Hacı Feyzullah Efendi’ye ait bir kitâbe bulunmaktadır. Parçalı mermer levha üzerine yazılmış olan kitâbede şu ifâdeler yer almaktadır; An şem’-i fürüz-i harem-i Kâbe-i esrar. Be-güzaşt ez-an pul ki guzer kerd kih mih Hahi bedani sefer-i Şeyh Vefara Der yab zi tarîh-i ila rahmet-i Rabbihi Sene 896.
Kitâbenin Anlamı
O sırlar Kabesi’nin parlak kandili Küçük ve büyük (herkesin) geçtiği köprüden geçip gitti. Şeyh Vefâ’nın seferini bilmek istersen ila rahmet-i Rabbihi târihînden anla. Sene 896/1501
Türbede İbnü’l-Vefâ Hazretleri de dâhil olmak üzere dört sanduka yer almaktadır. Sandukalardan ikisinin Şeyh Vefâ’nın halîfelerinden Şeyh Ali Efendi ve Şeyh Davud Efendi’ye ait olduğu bilinmektedir. Diğer sandukada kimin medfun olduğu meçhuldür. Türbede bulunan sandukaların üstü yeşil örtülerle tefriş edilmiş olup, başlarına yeşil destarlı kavuklar konulmuştur.
Ebu’l-Vefâ Hazretlerinin ismi Muslihuddin Mustafa Vefâ olup, babası seyyidlerden Ahmed es-Sadrî’dir. Doğum tarihi bilinmemektedir. Şeyh Vefâ, Fatih Sultan Mehmed zamanında İstanbul’a gelmiş, defalarca kendisiyle görüşmüş ve hayır duaları almıştır.
İstanbul'un fethinden sonra Konya'dan İstanbul'a göç ederek Vefa semtinde Zeyniyye tarîkatının pîrî olmuş ve buraya yerleşmiştir. Şeyh Vefâ'nın Vefa'daki külliyesinden başka Konya'da adına bir câmi daha vardır. 17. yüzyılda Zeyniyye tarîkatının ortadan kaldırılmasından sonra Şeyh Vefâ Külliyesi medrese olarak kullanılmıştır. İstanbul’da ismini taşıyan Vefa semtinde, eskiden Ayateodori ismini taşıyan kilisenin bulunduğu yere bir câmi ve derviş hücreleri inşâ edilmiş, Hz. Vefâ cemâle irtihâline kadar burada ikâmet etmiştir. Hz. Şeyh 8 Temmuz 1491 tarihinde âlem-i cemâle göçmüş ve câmi yakınındaki türbesinde defnolunmuştur.
Vakfımızın kadim geleneğin izinde yürüttüğü türbe tefrişat ve tâdîlât proje çalışmaları kapsamında; 2022 yılında Ebu’l-Vefâ Hazretleri Türbesi’nin tâc-ı şerifleri yenilenmiştir.