Derviş Çeyizi Projesi

Derviş Çeyizi Projesi

Vakfımız gerek diğer kurum ve kuruluşların türbe tefrişat ve tâdîlât projelerinin bir paydaşı olarak gerekse kendisinin sponsorluğunda icrâ ettiği projelerle ülkemizde ve yurt dışında yer alan câmi, türbe gibi kâdim medeniyetimizden mîras olarak aldığımız meskenlerin iyileştirme faâliyetlerine katkıda bulunmaya devam etmektedir.

 

Tarîkata ait tâc-ı şerîfler, derviş arakiyyesi, hanım başörtüleri gibi tarîkat kıyâfetlerini aslına uygun şekilde imâl edilirken gelecek nesillere aynı usülün eksiksiz intikal edebilmesi için eserlerin kalıplarından, dikiş ve nakış tekniklerine, kullanılan kumaş ve ipliklerin özelliklerine, ütüleme ve temizlik usulüne varıncaya kadar tüm detayları da beraberinde kayıt altına almaktadır.

 

Eserlerin yapım aşamalarının görsel olarak da hazırlanarak dijital bir arşiv oluşturma çalışmalarını kapsayan Derviş Çeyizi Projesi'nde bugüne kadar üretimi gerçekleştirilen tüm eserler kayıt altına alınmıştır. Bazen bir mezar taşından bazen eski bir fotoğraftan yola çıkılarak aslına uygun bir şekilde hazırlanması gereken eserler için gerekli araştırmalar Sanat Tarihçisi Elif Ceylan Erol Hanım'ın rehberliğinde yapılmaktadır.

 

2023 yılında Türkiye’nin en kapsamlı ve en büyük “Derviş Çeyizi Müzesi” vakfımız bünyesinde üretilen eserlerle ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Hazreti Mevlânâ’nın 750. vuslat yıldönümünde Konya Şubemiz İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Mer­kezi’nde açılmıştır.

 

 

Aç